Het onderschatte belang van schoenspanners

 

schoenspanners
schoenspanners in cederhout

Een schoenspanner is een object dat ervoor zorgt dat het leder van de schoen in een mooie staat en goed van vorm blijft.


Wanneer men een schoen maakt, dan trekt men het leder aan op de leest. Hiermee wordt het leer op spanning gebracht waardoor het de uiteindelijke perfecte pasvorm krijgt. Een schoenspanner zorgt er dus voor dat het leder op spanning blijft en daardoor zijn mooie pasvorm behoudt.


Door het dragen van leren schoenen ontstaan er bijna onmiddellijk vouwen en kreukjes in het leer.

gekraakt leder
gekraakt leder


Dit is vooral vlak voor de neus van de schoen goed te zien. Het is raadzaam om direct na het dragen van een mooi paar goede schoenen een goede schoenspanner in de schoen te plaatsen. Het leder is dan namelijk nog warm, ietwat vochtig en nog steeds vormbaar. Als het leder afkoelt en krimpt, dan blijft het in de juiste vorm door de schoenspanner.

Tip: gebruik de spanners ook tijdens het poetsen van je schoenen. Zo kan je ze gemakkelijk insmeren en krijgen ook de plooitjes voldoende verzorging.


Schoenspanners zijn er in verschillende materialen. De drie meest voorkomende materialen zijn: cederhout, beukenhout en plastic.
De schoenspanners gemaakt van onbehandeld cederhout hebben, door de kenmerken van het hout, ook een vocht-onttrekkende en geur-neutraliserende werking. Zij zijn dan ook de beste !


Een standaard schoenspanner bestaat uit drie delen. De hiel, de neus en in het midden het spanmechanisme. Daarnaast zijn er luxe versies die in de neus een extra spanmechanisme in de breedte hebben.
Schoenspanners worden veelal in verschillende maten aangeboden. De meest gangbare hebben dubbele maten zoals 40-41, 42-43, etc.
Een goede schoenspanner moet de schoen volledig opvullen. Dit betekent dat de neus en de hiel van de schoen volledig worden opgevuld door de schoenspanner.
Schoenspanners met een veer als spanmechanisme en een bol als hielstuk spannen de hiel niet volledig. Bij deze spanners bestaat het gevaar dat er onevenredige spanning in de hiel van de schoen opbouwt waardoor de vorm van de schoen juist verloren gaat.

Gebruik bij voorkeur een cederhouten schoenspanner, met een volledige hiel, die zowel in de lengte als in de breedte spant. Hiermee heeft de schoen de meest optimale spanning. Cederhout geeft een
aangename geur af en onttrekt vocht en nare geurtjes uit de schoen.
Bij de keuze van een schoenspanner is de keuze voor een maatje groter de juiste. Een schoenspanner moet immers spannen.

Tip: schuur de houten schoenspanners jaarlijks lichtjes op. Daarmee optimaliseer je de vocht-onttrekkende en geur-neutraliserende werking!


Als u schoenspanners aan wenst te schaffen, let erop dat u voor de niet-gedecoreerde versie gaat. Geen kleuren of vernis of dergelijke. Die zien er
allemaal wel zeer chique uit, maar ze zijn helaas niet in staat het vocht uit het leder van uw schoenen te trekken. De beste zijn dus uit ‘onbehandeld’ cederhout, met indien mogelijk, een opsplitsing vooraan in het teengedeelte (dit past zich aan aan de breedte van de schoen), en een mooie volle hiel. Let ook op de goede maat. Een te klein paar zal weinig of geen effect op uw schoenen hebben.

Uiteraard bewaart u uw schoenspanner, samen met uw overige schoenen onderhoud artikelen, best in een cederhouten kistje.

schoenpoetskist_cederhout
schoenpoetskist_cederhout
error: kan niet !!