(Wandel)schoenen waterdicht maken…hoe?

Voorbereiding

Na elk gebruik moet u de schoenen goed luchten en drogen. Dat doet u door het voetbed en de veters te verwijderen, zodat u de schoen volledig kan openen. Als u de schoenen gaat schoonmaken en verzorgen, moet u eerst hetzelfde doen: Verwijder het voetbed en de veters, zodat u met uw verzorgingsproducten de verborgen randen en hoeken van de schoen, zoals de lip en het inzetstuk, kunt bereiken.

Schoonmaken

U kunt sterk vervuilde schoenen schoonmaken met een stevige cleaner borstel en warm water om vuil te verwijderen, voordat u producten aanbrengt.

cleaner borstel
Cleaner borstel

In gebieden met veel kalk in het water adviseren wij gedestilleerd water te gebruiken voor het schoonmaken (bijvoorbeeld water uit een condensdroger of een ontvochtiger).

Impregneren

Nadat u uw schoenen grondig hebt schoongemaakt, moet u ze – terwijl ze nog enigszins vochtig zijn – inspuiten met een impregneermiddel om ze waterdicht te maken. Als de schoenen nog vochtig zijn, staan de poriën van het leer wijd open zodat het impregneermiddel diep in het leer kan doordringen. Wij adviseren u uw schoenen regelmatig in te spuiten met een impregneermiddel, zodat water en vuil er niet aan vasthecht of erin doordringt. Dat is bijzonder belangrijk omdat doordrenkte schoenen hun ademend vermogen verliezen.

Verzorging

Ongeacht hoe intensief, hoe vaak, of waar u uw schoenen gebruikt, moeten zij regelmatig met een speciaal schoenverzorgingsproduct worden behandeld. Vooral als ze vaak worden gebruikt in extreem natte omstandigheden is het van belang om een wasachtige schoensmeer of een dunne laag zacht ledervet aan te brengen. Als u met een föhn voorzichtig warme lucht op de schoenen blaast, kan het poetsmiddel beter doordringen in de poriën van het leer.

Opbergen

U kunt uw lederen schoenen het best opbergen in een schoenentas of schoenendoos in een droge, goed geventileerde ruimte. Een houten schoenspanner helpt uw schoenen hun vorm te behouden: het hout trekt het resterende vocht uit het leder en zo behoudt uw schoen beter zijn vorm.

houten schoenspanner
houten schoenspanner
error: kan niet !!