een rekleest… wat is dat?

rekleestWel… een leest…om schoenen te rekken 🙂

We hebben er vier: een schoenenleest, een laarzenleest, een schachtenleest en een, nou ja geen leest, maar een knobbeltang

Het knellen van een te krappe schoen of laars kan worden verholpen door er een leest (schoenvorm) in te plaatsen. Deze leest wordt dan, terwijl er een Strech schuim wordt ingespoten,shoeboys strechlangzaam “opengedraaid”, zodat het leder soepeler wordt zonder te scheuren.

Dat “opendraaien” kan in alle richtingen, zodat zowel de breedte, de hoogte, de lengte en de wreef kan worden aangepast.

leestIn de leest zijn er uitsparingen voorzien, zodat er een extra knobbel kan worden geplaatst voor o.a. hamertenen en eeltplekken meer ruimte te geven in de schoen.

De schachtenleest kan het been van een laars tot 2 cm breder maken. Afhankelijk natuurlijk van de kwaliteit van het leder waaruit de laars is vervaardigd.

Een knobbeltang is een handgereedschap dat gebruikt wordt onder andere door Uw Schoenmaker om een plaatselijk knellend probleem, bijvoorbeeld van een eksteroog of een vergroeiing zoals de hallux valgus in de schoen, op te lossen.
Door de open ring van de knobbeltang aan de buitenkant van de schoen te plaatsen en de bol aan de binnenkant, wordt door druk uit geoefenden op het leder en masseert men plaatselijk waardoor het materiaal op rekt.

knobbeltang
knobbeltang

U kan bij ons zo een tang aanschaffen voor eigen gebruik.

error: kan niet !!