INBRAAKWERENDE KLUIZEN

vragen om te stellen voor je een kluis koopt

Wat voor eigendommen wilt u veilig opbergen? contant geld, sieraden, erfstukken, documenten, een laptop of back-ups.

De waarde van de eigendommen en benodigde bescherming bepalen welke kluis geschikt is. In het geval bij kluizen spreken we dan van waardeberging.

De waardeberging, ook wel verzekerde waarde genoemd, is een maatstaf om de inbraakwerendheid van verschillende kluizen te kunnen onderscheiden. Hoe hoger de waardeberging, hoe hoger de weerstand tegen openbreken, en dus, hoe beter de inbraakwerende kluis.

De andere maatstaf van een kluis is de brandwerendheid. Hierbij beschermt de kluis de inhoud tegen brand gedurende een 1/2, 1 of 2 uur.

Bedenk van te voren hoeveel je maximaal wilt uitgeven aan een kluis. Je weet als het goed is al de geschatte waarde van de inhoud. Hiermee kun je gericht op zoek gaan naar een kluis met voldoende waardeberging.

een inbraakwerende kluis?

Een inbraakwerende kluis is een kluis die vertraging biedt tegen onbevoegde toegang tot de kostbaarheden (inhoud) in een onbeheerde situatie.

inbraakwerendheid van een kluis

Er is maar 1 manier om de inbraakwerendheid van een kluis te meten… en dat is aanvallen!

Het aanvallen van een kluis gebeurt niet zomaar, maar bij testinstituten die kennis, kunde én middelen bezitten. In een laboratorium worden kluizen en haar constructies bestudeerd, geanalyseerd en aangevallen.

In Europa zijn er een aantal toonaangevende testinstituten, dit zijn:

VdS, Duitsland
CNPP, Frankrijk
Istituto Giordano, Italië
SP, SBSC, SSF, Zweden

Bovenstaande testinstituten zijn door ESSA goedgekeurd en geaccrediteerdecbs om ECB.S certificaten af te geven. Het ECB.S certificaat is het hoogst haalbare voor kluizen en staat garant voor onafhankelijk gecontroleerde kwaliteit.

Normen voor inbraakwerende kluizen

Voor inbraakwerende kluizen wordt onderscheid gemaakt in de volgende veiligheidsnormen:

EN 14450 Europese Norm voor privékluizen Security Level S1 en S2 2)
EN 1143-1 Europese Norm voor kluizen Grade 0 t/m klasse VI 3, 4)
EN 1143-2 Europese Norm voor afstortkluizen Grade DI t/m klasse DIV 3)
OPMERKINGEN

De NCP en VDMA norm is inmiddels verouderd en vervangen door de Europese Norm EN 14450. Ter indicatie van de veiligheid van een kluis wordt deze aanduiding echter nog veelvuldig toegepast. Vanaf 1 januari 2016 zal deze aanduiding volledig vervallen. Let op: het betreft hier kluizen gebouwd volgens voorschriften (constructiekenmerken). Deze zijn niet getest en niet gecertificeerd.

 

 

Verankering van een inbraakwerende kluis

Een kluis die minder dan 1000 kg weegt, moet volgens de Europese Norm voor kluizen worden verankerd voor maximale bescherming.

Verankeringsmethodes

Verankeren aan een betonnen vloer of muur zorgt voor de best mogelijke bevestiging. In een dergelijke situatie volstaan mechanische ankers. In uitzonderlijke situaties, waarbij de dikte van vloer of muur beperkt is, of van mindere kwaliteit, dan kan chemisch verankeren vaak een goed alternatief zijn. Uiteraard wordt de kwaliteit van de bevestiging uiteindelijk bepaald door de ‘zwakste’ schakel.

verankeren

 

 

 

 

 

 

Zelf verankeren? Is zonder meer goed mogelijk indien u de juiste gereedschappen en kennis hebt. Voor (kleine) privékluizen is dit zelfs heel goed zelf te doen. Grotere en met name zwaardere kluizen worden doorgaans door een professionele installateur geplaatst. Deze zorgt niet alleen dat er correct verankerd wordt, maar zorgt ook voor een veilige plaatsing.

Indien u plaatsing wilt laten uitvoeren, vul het inhuizingformulier in en bezorg ons dit.

Verzekerde waarde

Door verzekeraars wordt een contante waarde gekoppeld aan de verschillende weerstandsklasses als indicatie voor de dekking.

Hierbij wordt uitgegaan van een inbraakwerende kluis die zich bevindt in een onbewoond, onbewaakt en niet-beveiligd pand binnen de bebouwde kom. Door andere en extra genomen beveiligingsmaatregelen kan een verzekeraar afwijken van de dekkingsindicatie.

 Waardeberging

Op 1 juni 2015 heeft de Belgische vakvereniging Belgosafe in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Geld- en Waardeberging (VGW) de informatiekaart geïntroduceerd met dekkingsadvies voor verzekeraars. Deze kaart biedt een duidelijk overzicht over alles wat u moet weten over het dekkingsadvies en normeringen van kluizen.

Als u contant geld of kostbare eigendommen goed wilt beschermen tegen diefstal en brand is het van belang dat u de juiste kluis kiest. Een inbraakwerende kluis is specifiek geconstrueerd voor de bescherming tegen inbraak en diefstal. Om het juiste niveau van een inbraakwerende kluis te bepalen zijn de volgende vragen van belang:

Hoeveel geld of waarde aan kostbaarheden wenst u in de een kluis te bewaren?
Wanneer zijn mijn geld en kostbaarheden goed verzekerd?
Om antwoord te geven op deze vragen heeft VGW de informatiekaart kluizen opgesteld.

Door gebruik te maken van de informatiekaart kunt u direct aflezen welke kluis u nodig heeft voor een goede bescherming. Maar ook als u de inhoud niet wenst te verzekeren is de informatiekaart een uitstekend hulpmiddel. U kiest namelijk altijd de juiste kluis!

NormeringWaardeberging (Nederland & België)
EN 14450Contant geldKostbaarheden
Security Level S1€ 2.500€ 5.000
Security Level S2€ 5.000€ 9.000
EN 1143-1EN 1143-2 
Grade 0 –€ 7.000€ 14.000
Grade IKlasse DI€ 10.000€ 20.000
Grade IIKlasse DII€ 25.000€ 50.000
Grade IIIKlasse DIII€ 45.000€ 90.000
Grade IVKlasse DIV€ 75.000€ 150.000
Grade V –€ 125.000€ 250.000
Grade VI –€ 250.000€ 500.000
Grade VIIin overleg met verzekeraar

 

Certificaat en type plaatje in de kluis

Bij een geteste én gecertificeerde kluis hoort natuurlijk een certificaat. Een papieren certificaat wordt uitgereikt aan de fabrikant. Met dit certificaat is de fabrikant gemachtigd om het typeplaatje in de betreffende kluis aan te brengen. Het fabricageproces staat onder toezicht van het certificeringsinstituut en steekproefsgewijs worden controles uitgeoefend om de juiste fabricagemethode te waarborgen. Daarnaast moet de fabrikant aan de nodige ISO kwaliteitsprocedures voldoen.

De kluis zelf wordt aan de binnenkant voorzien van een label. Dit is een (aluminium) typeplaatje en geplaatst op de achterzijde van de kluisdeur. Hierop staat vermeld of de kluis onder gecontroleerde fabricage is geproduceerd en getest volgens de aangegeven weerstandsklasse.

safe2

 

safe1

Over Belgosafe

BelgosafeBelgosafe is de nationale vakvereniging – lid van Eurosafe – van fabrikanten, verdelers en service verleners van geld en waardebergingssystemen zoals kluizen, brandkasten en aanverwanten.

Eurosafe vertegenwoordigt de belangen van de Europese kluizenindustrie met de focus op inbraak-en brandwerende producten. Het is de overkoepelende organisatie van de Europese nationale vakverenigingen en werd gevonden in Parijs in 1988.

Belgosafe moedigt verzekeringsmaatschappijen, raadgevers, kopers en gebruikers aan om te kiezen voor producten getest en gecertificeerd door de erkende Europese testinstituten en waarnaar wordt verwezen door de Europese Brand- en Veiligheids Groep (EFSG) of door de ESSA via haar label Security Certification Board (ECB-S) of aan alle nieuwe organismen die een vervangende en/of een bijkomende rol leveren aan de bestaande organismen.

Bron: Belgosafe
error: kan niet !!